Olej z Černuchy - BIO (Černý kmín)

brno vomfass eshop
Olej z Černuchy -  BIO (Černý kmín)

Olej z černuchy  - BIO       210,- Kč / 100 ml

Olej se získává lisováním a následnou filtrací ze semen černuchy seté lidově zvané černý kmín. Obsahuje éterický olej, díky kterému má kořeněnou chuť a vůni, je velice aromatický.

Černucha setá je letnička s bílými květy, jejíž semena se nazývají černý kmín. Pochází z Egypta a byla vždy součástí tradiční lidové medicíny. Olej je skoro až zázračný, obsahuje velkou řadu stopových prvků, minerálů a vitamínů, je jich přes 100.

 

Využití v kuchyni:

- používá se tedy na kořenění pokrmů a to především při přípravě masa (převážně jehněčí)

- kořenění chlebového těsta

- po smíchání s jinými oleji je možné jím dochucovat i saláty

 

Využití v kosmetice a péči o zdraví:

V kosmetice:

- používá při péči o suchou popraskanou pokožku se sklonem ke svědění

- chrání pokožku a pomáhá její regeneraci

Při vnitřním užití:

- při bolestech hlavy, kloubů a svalů

- u kojenců k masážím bříška při bolestech 

- používá se jako antibiotikum, pomáhá detoxikovat organismus, zlepšuje metabolismus

- působí mírně jako antidepresivum, je vhodný při redukčních dietách