Jáhly s houbami

brno vomfass eshop

400 g jáhel

1,5 l vody

sůl

150 g čerstvých žampiónů nebo 25g sušených hub (namočených)

50 g sterilizovaného hrášku

4 stroužky česneku

2 lžíce olivového oleje na smažení

2 menší cibule

1 lžíce sezamového nebo z pšeničných klíčků panenského oleje

rajčata

petrželová nať houbové koření

Jáhly nasypeme do litru vařící vody a spaříme je. Potom přecedíme přes husté síto a propláchneme vodou. Spařené jáhly dáme vařit do 1,5 l slané vařící vody. Vaříme 10 minut, až se voda vyvaří. Na olivovém oleji zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme houby a udusíme do měkka. Promícháme s uvařenými jáhlami a hráškem, dusíme 10 minut a odstavíme. Dochutíme kořením a po vychladnutí na teplotu k podávání vmícháme panenský olej dle výběru.