Lilek načerno

brno vomfass eshop

1 větší lilek

2 lžíce čerstvých, nebo sušených namočených hub

2 lžíce olivového oleje na smažení

1 pórek nebo cibuli

1 lžíci čerstvého strouhaného zázvoru

2 stroužky česneku lisovaného

1-2 lžíci sojové tmavé omáčky

1 lžíci škrobové moučky

cukr,sůl

1-2 lžičky Dýňového olej nebo Sezamového panenského oleje

Lilek nakrájíme na kolečka o tloušťce cca 1/2 cm. Osolíme z obou stran a necháme z něj vylouhovat šťávu. Poté plátky opláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Plátky lilku vysmahneme na rozpáleném oleji do žluta. Vyjmeme je, a necháme okapat. Do pánve přilijeme olivový olej ve kterém osmahneme na kolečka nakrájený pórek nebo cibuli. Přidáme k němu dosmahnout lilek, vložíme houby i s vodou z nich a podlijeme vodou. Vložíme česnek, zázvor a sojovou omáčku, vše promícháme a na mírném ohni dusíme doměkka. Poté zahustíme škrobovou moučkou a dochutíme cukrem a solí dle chuti. Do chladnoucí směsi na teplotu k podávání vmícháme nejlépe Dýňový olej nebo Sezamový. Podáváme s rýží, možno i s žitným chlebem nebo celozrnným pečivem.