Pohankové palačinky se špenátem

brno vomfass eshop

Špenátová nádivka:

250 g mraženého špenátu

1 vejce

1 cibule

50 g másla

2 stroužky drceného česneku

150 g strouhanky

100 ml mléka

sůl na ochucení

Na kastrolu rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou cibulku a za stálého míchání restujeme do měkka. Přidáme mražený špenát a počkáme, až se rozmrazí. Do 1/4 litrového hrníčku s mlékem, přidáme strouhanku, zamícháme do špenátu a 10 minut dusíme. Na závěr vmícháme česnek a dochutíme solí.

Palačinkové těsto:

500 ml mléka

2 vejce

150 g hladké sojové (pšeničné celozrnné) mouky

80 g pohankové mouky

100 ml olivového oleje na potření pánve na smažení

sůl

1 lžička dýňového oleje

Do kastrolu (mísy) nalijeme mléko a rozšleháme vejce, přidáme lžičky soli, pohankovou a sojovou mouku a vše smícháme. Na plotně rozpálíme pánev, potřeme olivovým olejem na smažení. Připravené palačinkové těsto nalijeme na dno pánve v tenké vrstvě, po osmažení jedné strany otočíme. Takto postupně zpracujeme všechno těsto. Hotové palačinky plníme špenátem a pokapeme dýňovým olejem. Podáváme se žitnou kávou.