Gazpacho

brno vomfass eshop

Gazpacho

3 krajíčky bílého chleba
500 g zralých rajčat
400 g salátové okurky
1 červený paprikový lusk
2 stroužky česneku
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce sherry octa
2 lžíce rajského protlaku
300 ml rajčatové šťávy
1 šálek ledově studené vody
2 lžičky cukru
sůl
černý pepř

Bílý chleba zbavte kůrky, zbytek nakrájejte na větší kousky, pokapejte vodou a nechejte asi 30 minut nasáknout. Rajčata oloupejte, nakrájejte na čtvrtiny, zbavte jader a nakrájejte na malé kousíčky. Okurku a papriku nakrájejte na malé kousíčky. Dejte si stranou asi 2 lžíce okurkových a paprikových kostiček. Česnek nasekejte na jemno. Chleba zeleninu a česnek dejte do mixéru. Nakonec přidejte olej, ocet sherry a rajský protlak a vytvořte homogenní pyré. Zřeďte trochu rajčatovou šťávou a studenou vodou, aby polévka získala správnou konzistenci. Polévku nechte vychladnout. Ochuťte octem sherry, cukrem, solí a pepřem. Nakonec ozdobte kostičkami papriky a okurky.