Chai de Bordes Blanc,

brno vomfass eshop

 

Chai de Bordes Blanc,      188,- Kč

Cheval Quancard

Ostré a svěží bílé víno z vinic téměř na pobřeží Atlantiku.

Typ vína: Suché bílé víno

Stupeň jakosti: AOC – Appellations d’origine contrôlée

Barva: jasně žlutá se zelenými tóny

Vůně: svěží jemně bylinná vůně angreštu a grepu s náznakem zeleného jablka

Chuť: v ústech velmi živá a svěží, pulsující jemně bylinkami se zřejmou ovocnou notou, svěží kyselinkou, s nádechem citrusů a zeleného jablka, velmi svěží zakončení

Vynikne zejména k: klasicky k čerstvým ústřicím a všem pokrmům s dary moře

 

Výnos na hektar: 50hl

Odrůdy: 60% Sémillon, 40% Savignon

Možnost skladování: vychutnejte si ho mladé, max. 2-4 roky

Vhodné ke konzumaci: ihned

Teplota podávání: 8-10°C

 

Oblast

Bordeaux - slavná vinařská oblast, absolutní symbol velkého vína, vzor pro celý svět. Více než 123.000 ha viniční plochy. A to ještě ve středověku jsou o pěstování vína v této oblasti jen ojedinělé zprávy.  Úspěšný rozvoj regionu započal až kolem roku 1152, kdy se přístavní město Bordeaux stalo významným obchodním místem s vínem. V srdci regionu – oblasti Médoc – v té době byli ještě močály. Až v 17. století je vysušili Holanďané promyšleným systémem odvodňovacích kanálů. A rozmach Bordeaux mohl začít.

 

Vinařství

Historie Cheval Quancard se začíná psát od roku 1844, kdy Pierre Quancard založil společnost Quancard and Fils. Celá historie tohoto rodinného vinařství se prolíná s krajem Bordeaux. Pierre Quancard již od začátku přísně dbal na kvalitu a naúnavně na koni projížděl vinice kolem Gironde, aby našel ty nejlepší hrozny pro svá vína. Stejně nároční byli i jeho synové a dali, tak vzniknout zcela vyjímečným vínům, kterými se odlišují od ostatních vinařů v Bordeaux. Rodina postupně přikupovala nemovitosti a v roce 1985 se vinařství přejmenovalo na Cheval Quancard. V současnosti patří mezi nejvýznamnější rodinné firmy obchodující s vínem v Bordeaux.

 

Zajímavost:

Ocenění:

  • Mill 2010: Zlatá medaile Berlin Wine Trophy 2011
  • Mill 2009: Stříbrná medaile AWC Vienna 2010
  • Mill 2009: Bronzová medaile Decanter Awards World Wine 2010

Rozbor vína

V této analýze se jedná o průměry hodnot, kolísání mezi jednotlivými ročníky je možné.

Zbytkový cukr:

1,1 g/l

Celková kyselost:

3,3 g/l

Volný SO2:

38,0 mg/l

Celkový SO2:

153 mg/l

Celkový výtažek bez cukru:

21,8 g/l

Obsah alkoholu:

12,5 %vol.

 

 Něco málo o odrůdě:

Sémillon odrůda s tendencí k vytvoření ušlechtilé plísně. Vína z této odrůdy mohou zrát velmi dlouho, pak mají aroma medu, kandovaného ovoce a pralinek, není však žádnou vzácností podrží-li si  i notu čerstvých citrusů.

Sauvignon blanc dobrá vína této odrůdy voní po po černém rybízu nebo angreštu, vždy mají dobrou kyselinku s nádechem ovoce. Při přezrání se mohou velmi přiblížit vyzrálému Ryzlinku. V minulosti dokonce Francouzi považovali ryzlink za pouhou variantu Sauvignonu.