Sauvignon delle Venezie, 2007

brno vomfass eshop

 

Sauvignon delle Venezie, 2007      198,- Kč

 

Vysoce aromatický Sauvignon z oblasti kolem města Benátky z vinařství Bidoli.

 

Typ vína: Suché bílé víno

Stupeň jakosti: IGT

Barva: slámově žlutá

Vůně: velmi svěží a ovocná s nádechem citronu

Chuť: perzistentní, jemná, suchá v ústech velmi živá a šťavnatá

Vynikne zejména k: vřele doporučujeme ke chřestu, rybím pokrmům a letním salátům

Výnos na hektar: 45hl

Odrůdy: 100% Sauvignon Blanc

Možnost skladování: 6 let

Vhodné ke konzumaci: ihned

Teplota podávání: 8-12°C

 

Oblast

Rozmanitost základních faktorů jsou rozhodující pro kvalitu vína: půda, přednostní umístění, klimatické podmínky a vinná réva. Všechny tyto faktory lze nalézt v Grave, kde jsou půda, slunce a vinná réva spolu spojeny. Grave má rozlohu 7000 ha v regionu Venezia Guilia, kde provinciemi Udine a Pordenone protéká řeka Tagliamento. Skalnatá a křemičitá půda na úpatí vinic má žádoucí efekt pro zrání hroznů. Ve dne se slunce a teplo odráží, což má zásadní význam pro zrání hroznů a v noci je teplo uloženo rovnoměrně.

Vinařství

Vinařství Bidoli v San Daniele jsou nyní v čele italské i mezinárodní produkce vína. Tohoto byli schopni dosáhnout díky dlouhodobé rodinné tradici a na druhé straně tvrdostí, úsilím a také láskou k vínu. Vínařství Bidoli se dokonale podařilo sjednotit staré výrobní tradice a nové moderní technologie. Díky neustálé obnově sklepních vín může zaručit tu nejvyšší kvalitu.

Rozbor vína

V této analýze se jedná o průměry hodnot, kolísání mezi jednotlivými ročníky je možné.

Zbytkový cukr:

5,0 g/l

Celková kyselost:

6,0 g/l

Volný SO2:

26,0 mg/l

Celkový SO2:

100 mg/l

Celkový výtažek bez cukru:

16,0 g/l

Obsah alkoholu:

12,5 %vol.

 

 Něco málo o odrůdě:

Sauvignon Blanc je vynikající odrůda, která v současné době zažívá celosvětový rozkvět. Tato odrůda zřejmě jako jediná pravděpodobně překoná Chardonnay a Ryzlink rýnský. Dobrá vína této odrůdy voní po černém rybízu nebo angreštu, vždy mají dobrou kyselinku s nádechem ovoce. Při přezrání se mohou velmi přiblížit vyzrálému Ryzlinku. V minulosti dokonce Francouzi považovali ryzlink za pouhou variantu Sauvignonu.