Soave Classico

brno vomfass eshop

 

Soave Classico    155,- Kč

 

Známé, klasické a svěží bílé víno od Gardského jezera.

 

Typ vína: Bílé suché vín

Stupeň jakosti: DOC – Denominazione di Origine

Barva: Světlá slámově žlutá

Vůně: jemně ovocná, mírně bylinná vůně s nádechem mandlí

Chuť: v ústech příjemně svěží a jasná, ovocná s tóny jablka a sena, lehké tóny mandlí a bylinek, jemná, svěží kyselinka

Vynikne zejména k: světlým masům, pečením, rybám, ale i k těstovinám a rizotu, k salátům s mořskými plody

Oblast: Soave, Verona

Výnos na hektar: 95hl

Odrůdy:  70% Garganena, 30% Trebbiano

Možnost skladování: 3 až 5 let

Vhodné ke konzumaci: ihned

Teplota podávání: 8-12°C

 

Oblast

Soave – Verona (Benátsko) – patří k nejproduktivnějším vinařským oblastem Itálie. Pěstuje se zde přibližně 40 odrůd vinné révy. Vinařské oblasti sahají od Gardského jezera podél předhůří Alp až k hranici s Friuli. Vinice ve svazích jsou orientovány na jih a Alpami jsou chráněny před studenými větry. Najdeme zde morénové štěrky, zvětralý dolomit, ale i úrodné půdy v nížinách. Mezi nejznámější vína oblasti patří Soave, Amarone, Bianco di Custoza, Valpolicella, Bardolino a Prosseco.

 

Vinařství

Vinný sklep Giuseppe Campagnola, je rodinnou firmou již po několik generací. Domovem je ve Valgatara, v centru oblasti Valpolicella Classico. Vedle vlastních vinic má Campagnola ještě další vinaře i v jiných oblastech, kteří dodávají hrozny. Jejich jakost je předem zajištěna vysokými nároky domu Campagnola.

 

Zajímavost

Vinice jsou na nejlépe situovaných svazích oblasti Soave. Hrozny jsou vybírány ručně, fermentace probíhá za kontrolované teploty.

 

Rozbor vína

V této analýze se jedná o průměry hodnot, kolísání mezi jednotlivými ročníky je možné.

Zbytkový cukr:

 3,0 g/l

Celková kyselost:

 6,5 g/l

Volný SO2:

 30,0 mg/l

Celkový SO2:

121,0 mg/l

Celkový extrakt bez cukru:

 18,0 g/l

Obsah alkoholu:

 12 %vol.

 

Něco málo o odrůdě:

Garganena přivádí jemnou a lehkou svěží vůni po citrusech a mandlích. Toto aroma však rozvine pouze na zvláště chudých půdách.

Trebbiano je velmi stará odrůda, zmiňuje se o ní již Plinius Starší. Existuje stovka variant druhů, které jsou pojmenované podle oblasti, kde rostou. Obecně lze říci, že má vysoký výtěžek a dobrou mrazuvzdornost. Kdysi byla hlavní součástí Chianti. Ve Francii, pod jménem Uni Blanc, se hojně využívá k pálení koňaku a armagnacu. Je součástí i našeho Armagnacu.