Muškát moravský 2011,jakostní

brno vomfass eshop

Muškát moravský                            140,- Kč

2011

Jakostní odrudové víno

suché

Oblast: Strážnice - Velkopavlovická

 

Společnost Zámecké sklepy Strážnice

Historické zámecké sklepy ve slovácké Strážnici pocházejí již z konce 14. století a svou rozlohou o třech patrech nemají na Moravě obdoby. Od roku 2002 patří rodinné vinařské firmě Zámecké sklepy Strážnice, kterou vedou otec a syn Šebestovi. Rekonstrukce historických prostor umožnila jejich původní využití. Přímo ve sklepích se skladují a zrají ta nejkvalitnější ročníková a přívlastková vína.
Červená vína jsou ve sklepích skladována v originálních až 200 let starých dubových sudech, kde mají ideální podmínky pro své zrání. Největší sud pojme 12 000 litrů vína. Bílá vína jsou uložena již v moderních nerezových tancích.
Ve sklepeních je zachováno původní gotické zdivo. Zaklenuté sloupy pokrývají ušlechtilé plísně. Příjemná a nevšední atmosféra láká nejen znalce vína a historie. Pro zájemce jsou připravovány prohlídky sklepů s průvodcem, spojené s ochutnávkou vín z produkce společnosti a odborným výkladem. Ve sklepích jsou rekonstruovány tři historické místnosti, které pojmou až 130 osob.


Pravidelně se zde konají nejrůznější akce. V areálu je možné ubytování ve vlastním penzionu. Prodej vín ve vinařské prodejně či pronájem privátních archivních boxů je samozřejmostí.

 

Technologie a zpracování

Sběr hroznů na našich vinicích probíhá zpravidla šetrnou ruční formou. Hrozny se transportují v přepravkách, ve kterých jsou volně uloženy. Hrozny jsou okamžitě ošetřeny ještě na vinici a ihned po dovezení se zpracovávají.
Odstřapují se celé bobule, které jdou do pneumatických lisů, tlak lisování probíhá při 0,5 atmosfér. Lisovaná frakce se dává zvlášť, tedy vína jsou čisté samotoky. Mošty se odkalují a ošetřují proti polyfenolickým bázím. Zakvašují se čistými kulturami kvasinek. Fermentace bílých vín probíhá při 18°C a červených vín při 28°C. U červených vín používáme souběžně fermentace alkoholické a malolaktické.
Vína po stáčení a filtraci jsou dána do sudů na zrání. Bílá vína se po čeření dávají do nerezových nádob, kde zrají při 10°C.